Krečenje je odavno prestalo da bude sinonim za promenu ili osveženje boje na zidovima. Poslednji trendovi u uređenja enterijera predstavljaju raznovrsne dekorativne tehnike na zidovima sa naglašenom estetskom dimenzijom.

Želite nešto drugačije, autentično, rustikalno ili avangardno u svom stanu ili poslovnom prostoru? Možda imitaciju prirodnih materijala, kamena, kože, satena ili betona.

Sve to i još mnogo više može se postići pomoću dekorativnih ili molerskih tehnika. Estetske i kreativne mogućnosti dekorativnih tehnika u kombinaciji sa gipsarskim radovima i rasvetom su praktično neograničene.

Dekorativne tehnike predstavljaju poseban način bojenja zidova pri čemu se na zidu postižu raznovrsni efekti i imitacije.

Nekada su majstori za krečenje sami kreirali alate i specijalne smese materijala i boja za postizanje određenih tehnika na zidovima. Danas na tržištu postoje gotovi proizvodi i skoro svaki brend za proizvodnju boja i lakova ima liniju dekorativnih tehnika.

Ono što molerske tehnike karakteriše pored izražene dekorativnosti, jesu trajnost i funkcionalnost. Zbog toga ne čudi što se veoma često mogu sresti kako u poslovnim i ugostiteljskim objektima, tako i u stambenim prostorijama.

Šta se sve može postići dekorativnim tehnikama?

Najkraći odgovor bio bi – skoro sve. Vešt kreativan majstor i adekvatan odabir materijala i na zidu možete dobiti praktično sve što poželite.

Imitacija mermera i granita je jedna od najranijih dekorativnih tehnika, a jedinstveni naziv za sve vrste ovih dekoracija na zidu je špatulat. Špatulat ili lažni mermer može biti različite boje sa mat ili sjajnim završnim efektom. U početku je krasio ekskluzivne i prestižne objekte, a kasnije se preselio i na zidove stanova i kuća.

Ako želite rustikalan arhaičan izgled u svom prostoru, postoji niz dekorativnih tehnika kojim se može postići. Kombinovanjem boja, oblika i svetlosti dobija se igra tamnih i svetlih efekata kao na starim zidovima. Najpopularnija molerska tehnika koja zidove vraća u doba antike ili renesanse je Arteco sa mat ili sjajnom završnicom.

Za ljubitelje barokne estetike, postoje dekorativne tehnike kojima se zidovi pretvaraju u prave izloge ove epohe. Čest izbor i preporuka majstora jeste Antiche Terre Fiorentine Arabesque ili Vintage jer omogućavaju kreativnu igru u stvaranju slika i delikatnih svetlosnih efekata na zidu koji oduševljavaju i najprobirljivije dizajnere enterijera.

Dekorativne tehnike daće zidovima i čitavom prostoru moderan i glamurozan izgled.

Specijalni premazi poput popularnog Imperium-a ostavljaju metalik odsjaj, a najrazličitiji efekti mogu se postići upotrebom različitih alata.

Swahili u zlatnoj i srebrnoj nijansi sa metaliziranim česticama kojima se dobija kristalni reflektujući efekat odvešće vaš objekat pravo u budućnost dizajna enterijera.

Specijalnim dekorativnim tehnikama zid može dobiti izgled i formu kore drveta, zmijske ili kože krokodila, sirovog betona, peščanih dina, penastih talasa, pustinje, džinsa, sofisticiranog pliša ili nežnog satena i bisera.

Da li se materijali za dekorativne tehnike olakšavaju „uradi sam“ krečenje i dekorisanje zidnih površina?

Iako postoje gotovi proizvodi za izvođenje molerskih tehnika na zidovima, konačan rezultat u mnogome zavisi od veštine i kreativnosti majstora. Tehnika nanošenja, upotreba različitih alata, kreiranje slika, senki i svetlosnih efekata prepušteni su mašti, iskustvu i veštini majstora za dekorativne tehnike.

Zato je uvek preporuka da ukoliko želite neku dekorativnu tehniku ili više njih u svom objektu angažujete profesionalnog molera dekoratera.

Koje benefite imaju dekorativne tehnike na zidovima u odnosu na klasično krečenje?

Najuočljivija prednost dokorativnih tehnika u odnosu na obično bojenje zidova jeste naglašena dekorativnost. Molerskim tehnikama možete postići bilo koju imitaciju ili efekat u svom enterijeru.

Molerske tehnike su savršen izbor za sve koji insistiraju na autentičnosti u dekoraciji prostora. Majstor za dekorativne tehnike uvek kreira neponovljive kombinacije slika i senki, tako da je svaki zid unikatno umetničko delo.

Pored istaknute estetske note, bilo da želite starinski vintidž efekat, moderan dezen ili imitaciju prirodnih materijala, dekorativne tehnike podrazumevaju trajnost, kvalitet i funkcionalnost.

Mase za dekorativne tehnike izrađene su od neškodljivih, ekoloških sirovina, često sa primesama prirodnih čestica kamena ili metala za pojačane završne efekte.

Većina molerskih tehnika traje izuzetno dugo, bez potrebe za dodatnim radovima i osvežavanjem. Profesionalno urađene tehnike na zidovima mogu u nepromenjenom obliku ostati i po nekoliko decenija.

Zahvaljujući specijalnim premazima izrađenim najmodernijom tehnologijom praktične su za održavanje, vodootporne i vodoperive.

Za neke od dekorativnih tehnika nije potrebna posebna priprema zidova, šta više mogu poslužiti za saniranje i kamuflažu nasavršenosti i takozvanih problematičnih zidova.

Alati za nanošenje dekorativnih tehnika:

Nekada su moleri i majstori za dekoraciju zidova morali sami da kreiraju i patentiraju specijalne alate za postizanje određenih efekata i imitacija na zidovima.

Sa razvojem gotovih proizvoda i masa za dekorativne tehnike, nastajali su i adekvatni alati i pomagala za što lakšu i efektniju aplikaciju na zidove.

U zavisnosti od tehnike i željenog efekta, koriste se različiti alati. Tako pored klasičnih gleterica, špahtli, valjaka i četki postoje i specijalno dizajnirane četke od prirodne dlake različitih dimenzija, fleksibilne špahtle, štuko špahtle, dekorativna gleterica i hobla, posebni sunđerasti valjci.